Vejrtrækning
Vores vejrtrækning er nok det vigtigste at tage fat på, når vi vil videre med os selv. Gennem vores vejrtrækning kan vi komme dybere i os selv, så vi har lettere ved at vide hvad vi føler og hvad vi har brug for – og også blive bevidst om at vores vejrtrækning hele tiden ændrer sig, og hvorfor. Det kræver blot opmærksomhed for at finde ud af det.
Med vores vejrtrækning kan vi f.eks. også stoppe et angstanfald før det tager magten fra os.
Når som helst vi bliver bange eller føler os truet – fysisk eller psykisk - er vores vejrtrækning det første, der bliver påvirket. Vi stopper simpelthen til dels med at trække vejret. Sådan har det været i tusindvis/millioner af år – og det sker for at gøre os parat til enten at løbe væk fra det vilde dyr eller kæmpe med det. Og selvom vi idag ikke møder så mange vilde dyr på fortorvet, så reagerer kroppen stadig på alt det der gør os utrygge – om det så er en eksamen eller et vigtigt møde eller et besøg hos tandlægen. - Eller sommetider vores egne tanker!
Jeg har arbejdet meget med angst og angstanfald, først og fremmest med mig selv for mange år siden, og senere med mange af mine elever og klienter. Jeg vil kort beskrive hvad jeg gør – og bruge en ung kvindelig elev med meget angst som eksempel:
Når hun begyndte at mærke angsten og næsten holdt op med at trække vejret, satte jeg mig overfor hende og holdt fast om hendes hænder og så direkte ind i hendes øjne og sagde ”Det er ok”. På den måde kunne jeg ”holde hende fast”, og jeg blev ved med at gentage ordene ”Det er ok – jeg er her – se på mig”. Det var første trin. Så faldt hun lidt til ro – og så gik jeg videre til 2.trin: ”Træk vejret – kom træk vejret – det er ok”. Og med mere vejrtrækning lettede angsten hurtigt, og jeg kunne begynde at tale ”fornuftigt” til hende (trin 3): ”Kan du mærke hvad der sker, når du trækker vejret?” Og det kan man jo, fordi man får det bedre - og efter de første gange ved man hvad der sker – både hvorfor angsten kommer, og at man ”bare” skal trække vejret - og helst mere og mere – og så oplever man, at det jo ikke er ”farligt”. Det er derfor, bevidstheden om hvad der sker og hvordan man forløser sin angst er så vigtig. Og med øget bevidsthed lærer man hurtigt selv at klare sine angstanfald – hvis de ikke allerede helt er forsvundet.
Det er også vigtigt at vide, at følelsen af angst ligger meget tæt på følelsen af ”spænding” – altså den positive følelse når noget føles rigtigt spændende (det engelske ord ”excitement”).
Hold vejret – og du vil opleve angst. Træk vejret lidt mere – og du vil opleve ”excitement”.
Vi gør det alle sammen hele tiden – holder vejret. Mange gange om dagen - og som regel er vi slet ikke bevidst om, at det sker. Jeg mærker det især når jeg får travlt og ”stresser” lidt (og jeg stresser netop fordi jeg ikke trækker vejret helt, når jeg får travlt!) Så siger jeg inde i mig selv ”Giv slip” – og helt automatisk kommer der en spontan dyb vejrtrækning, og så kan jeg fortsætte med det jeg var i gang med, roligt og meget mere behageligt. Prøv det. Måske skal du sige nogle andre ord til din krop, så prøv dig frem og mærk hvad der virker for dig.
Fornem din vejrtrækning:
Prøv om du kan mærke hvad der sker med din vejrtrækning, mens du laver denne lille øvelse:
Stå på gulvet og stræk armene lige frem.
Træk vejret dybt - og mærk hvor afslappet du er.
Og mærk nu hvad der sker når du stritter opad med begge tommelfingre på én gang. Kan du mærke, at du så kommer til at holde vejret lidt?
Så lidt spænding skal der til, før vi holder op med at trække vejret fuldtud.
Hvis du ikke mærker nogen forskel, er det også ok. Hvis vi ikke er vant til at ”mærke os selv”, tager det ofte lidt øvelse før vi kan ”komme ind og mærke efter”. Det bedste du kan gøre er simpelthen at være opmærksom på din vejrtrækning – mange gange om dagen og i forskellige situationer – så vil du efterhånden blive mere og mere bevidst om, hvad der sker inde i dig.
Vi stopper vejret lidt hver gang vi spænder, og så er vi ikke længere fuldt ud i kontakt med os selv og det, vi føler!
Lær din vejrtrækning at kende:
Lig på gulvet og bliv opmærksom på din vejrtrækning. Du skal ikke ændre noget i denne øvelse - blot lægge mærke til din vejrtrækning.
- Hvordan trækker du vejret? - Beskriv det for dig selv.
- Kan du mærke din vejrtrækning i brystkassen – og hvor meget den fylder i din brystkasse?
- Ændrer din vejrtrækning sig, blot du bliver bevidst om den?
- Kan du mærke din vejrtrækning ned i maven?
- Kan du mærke den ud i siderne – og hvis ja – lige meget i begge sider?
- Kommer din vejrtrækning om i ryggen?
- Når du ligger der og er bevidst om din vejrtrækning, kan du så fornemme, om der er spændinger bestemte steder i din krop?
– Og hvis ja, hvad sker der så, når du forsigtigt trækker vejret helt ud i en af de spændinger (ikke forsøge på at forcere – blot blidt) mens du tænker ”giv slip”?
Læg mærke til din vejrtrækning mange gange om dagen: Hvornår den delvist stopper - og hvornår du trækker vejret helt frit. Hvornår du føler dig anspændt og måske ligefrem får mere eller mindre smertefulde spændinger i nakke, skuldre eller ryg. Hvornår du måske føler spænding i maven – måske som om noget ”knuger” derinde.
”Lad vejret trække dig”:
Det er faktisk vigtigere at ånde helt ud, end det er at ånde ind. Nå vi ikke har mere luft i os, skal kroppen nok selv sørge for den næste vejrtrækning.
Prøv det selv:
Hold munden lidt åben og sæt tungen let op mod ganen. På næste udånding siger du lyden sss indtil der ikke er mere luft tilbage i dig. Når du er helt tom for luft vil kroppen selv komme med en dyb vejrtrækning – sikkert dybere og med mere luft end du er vant til at ånde ind. Gør det kun én gang, ellers kan du nemt komme til at hyperventilere - altså få så meget luft ind, at man kan blive lidt svimmel.
Vores vejrtrækning er et godt barometer: Kan du mærke du trækker vejret fuldt ud (og uden at du selv forcerer det) så har du ”givet slip” og er afslappet. Hvis vejrtrækningen ”sidder fast” - ikke føles fuld – så holder du ubevidst vejret, og din krop er i ”alarmberedskab” i mere eller mindre grad.
Lyd:
Blot ved at ”lave lyd” kan vi forløse spænding og angst, og vi vil føle os mere levende og positive bagefter. For mange mennesker er det svært at ”lave lyd” på kommando, men prøv alligevel. Hvis du oplever at du har det bedre bagefter, så har du et brugbart redskab:
- Stå eller sid på gulvet. Bevæg din krop langsomt fra side til side.
- Træk vejret dybt og lidt hurtigere end normalt og begynd at lave lyde.
- Undersøg hvilke lyde der føles bedst: prøv at nynne, at ømme dig, grynte,og hvad du ellers kan finde på.
Hvis følelser kommer op, så fortsæt med samme lyd. Hvis du føler dig vred så lav vrede lyde, ked af det så lav sørge-lyde osv. Blev ved indtil følelsen skifter og mærk hvordan du nu har det i kroppen.
Hvis du har mindre børn, vil de garanteret elske at lave denne lyd-øvelse sammen med dig, og så kan I se om I kan overgå hinanden i at finde på. (Og måske vil du opdage, at du har gladere og mere tilfredse børn bagefter!)
Flere tips til bedre vejrtrækning:
Alle øvelser hvor vi udvider brystkassen giver plads til mere luft!
I gamle dage sagde man ”Ret ryggen!” Men vi behøver ikke koncentrere os om ryggen. Det er bedre at tænke på at skubbe brystbenet frem, hver gang vi sidder eller står eller går, så får vi en bedre vejrtrækning og brystkassen udvider sig efterhånden – og i øvrigt bliver ryggen automatisk rankere.
Blid morgen-vækning:
Hvordan vågner du om morgenen? Stiller du vækkeur? Springer du ud af sengen med det samme – eller ligger du lidt og ”gasser dig” inden du står op?
Mit forslag er, at du bruger 5-10 minutter på denne lille øvelse inden du farer ud af sengen og begynder din dag.
- Lig på ryggen og læg mærke til hvordan du trækker vejret.
- Begynd så bevidst at trække vejret, så du starter nede i maven og meget blidt skubber din vejrtrækning helt op i skuldrene – og om i ryggen. Læg mærke til, hvad der sker i kroppen.
- Fortsæt med at trække vejret på denne måde i et par minutter.
- Begynd så at sætte en lille lyd på din udånding – og fornem samtidig, hvordan du kan give fuldstændigt ”slip”, når du ånder ud.
- Læg nu mærke til, om dele af din krop gerne vil bevæge sig lidt – helt spontant.
- Måske dine skuldre – eller arme?
- Måske dine ben – måske dit bækken?
- Lad kroppen bevæge sig, som den har lyst til – så du ligefrem ”overgiver dig til kroppen” og lader den selv bestemme, hvad den får lyst til at gøre.
Læg mærke til, hvad der ellers sker i kroppen.
Mærker du, at der f.eks. kommer energi til ansigtet? – eller energi til fingre eller tæer?
Ved hjælp af denne enkle (og nemme og behagelige – du ligger jo under dynen!) øvelse kan du efterhånden opnå følelser af glæde og vitalitet – og alting vil føles enkelt og problemfrit, inden du overhovedet starter din dag.
Blot det at blive bevidst om vores vejrtrækning gør meget af arbejdet – og hvis vi så også tænker på at vi har en mave, kan vejrtrækningen begynde at brede sig nedefter, så vi opnår en bedre jordforbindelse. Men det kan du læse mere om under ”Jordforbindelse”.